Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 25 /15:35

Škotijos lyderis atsisako koalicijos susitarimo su žaliaisiais

Škotijos nepriklausomybės šalininkų partijos SNP lyderis ketvirtadienį nutraukė koalicijos susitarimą su žaliaisiais, praėjus savaitei po to, kai vyriausybė Edinburge atsisakė ambicingo klimato kaitos įsipareigojimo.
Andrew Milligan / AP
Andrew Milligan / AP

Pirmasis ministras Humza Yousafas (Humza Jusafas), kuris dabar vadovauja mažumos vyriausybei, apie tai pranešė praėjus savaitei po to, kai decentralizuota vyriausybė atsisakė plataus užmojo tikslų kovos su klimato kaita srityje ir sukėlė įtampą su jaunesniąja partnere.

Tai naujausia nesėkmė SNP, kurioje prieš šiais metais vyksiančius JK visuotinius rinkimus pasitaikė vidinių nesutarimų, atsistatydinimų, sukčiavimo atvejų ir paramos sumažėjimo. 

Praėjusių metų kovą Nicolą Sturgeon (Nikolą Sterdžen) pakeitęs H. Yousafas neigė, kad dėl pasibaigusio susitarimo jis tapo neveiksniu vadovu, ir tvirtino, kad pripažindamas susitarimą negaliojančiu, jis parodė lyderystę.

Jis sakė žurnalistams, kad kad sprendimas buvo priimtas po ryte vykusių diskusijų su ministrų kabinetu ir bus įgyvendintas nedelsiant.

„Po kruopštaus apsvarstymo manau, kad ateityje [...] Škotijos žmonių interesus geriausiai atitiktų kitoks susitarimas“, – sakė jis.

„Nedelsiant nutraukiau „Bjuthauso susitarimą“, – sakė jis, pripažindamas, kad valdyti mažumos vyriausybei bus sunku, tačiau pažadėjo bendradarbiauti su visomis parlamento partijomis.

2021 metais SNP ir žaliųjų partija pasirašė vadinamąjį Bjuthauso susitarimą, kuris taip pavadintas pagal Škotijos pirmojo ministro oficialią rezidenciją Edinburge.

Žaliųjų partija pirmą kartą pateko valdžią į regionų vyriausybes Jungtinėje Karalystėje. Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos decentralizuotos administracijos turi ribotus įgaliojimus tokiose srityse kaip aplinka, sveikatos apsauga, transportas ir socialinė politika.

Škotijos žalieji taip pat pasisako už atsiskyrimą nuo likusios Jungtinės Karalystės dalies ir padėjo SNP užsitikrinti daugumą Škotijos parlamente.

Pagal susitarimą Žaliųjų partijos lyderiai Patrickas Harvie (Patrikas Harvis) ir Lorna Slater (Lorna Sleiter) tapo jaunesniaisiais ministrais.

Susitarimas žlugo po to, kai balandžio 18 dieną Škotijos vyriausybė paskelbė, kad atsisakys savo tikslo iki 2030-ųjų 75 proc. sumažinti išmetamų anglies junginių kiekį, JK klimato kaitos patariamajam komitetui pavadinus jį neįtikinamu.

Praėjusį mėnesį JK Klimato kaitos komitetas (CCC) griežtai sukritikavo Škotiją už tai, kad jai nuolat nepavyksta pasiekti klimato kaitos tikslų.

Dėl nepakankamų pastangų tokiose srityse kaip namų šildymas, transportas, žemės ūkis ir gamtos atkūrimas Škotijoje reikia taip sparčiai mažinti išmetamų teršalų kiekį, kad, anot komiteto, tai jau nebeįmanoma.

H. Yousafas pažadėjo, kad Škotija vis tiek pasieks savo tikslą – nulinį grynąjį anglies dvideginio kiekį 2045 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius